Να καθαρίζεις την κουζίνα, να μυρίζει φρεσκάδα, όλα να γυαλίζουν… αλλά κάτι να μη σου “κάθεται” καλά! Δεν είσαι η μόνη που το νιώθεις! Υπάρχουν σημεία που ξεχνάμε σταθερά να καθαρίζουμε – και εκεί μαζεύονται τα περισσότερα μικρόβια.
1. Το σφουγγάρι πιάτων
Ξεκινάμε με το πιο προφανές και ταυτόχρονα πιο μολυσμένο αντικείμενο της κουζίνας. Το σφουγγάρι κρατάει υγρασία και βακτήρια από τα πιάτα, τις επιφάνειες, ακόμα και από το νεροχύτη.
Τι να κάνεις: Αντικατάστησέ το κάθε 5-7 ημέρες και απολύμανε το καθημερινά με ξίδι ή βραστό νερό.
2. Το χερούλι του ψυγείου
Το ανοίγουμε συνέχεια, ειδικά με βρώμικα χέρια όταν μαγειρεύουμε. Και όμως, σχεδόν ποτέ δεν το καθαρίζουμε όσο συχνά πρέπει!
Τι να κάνεις: Πέρνα το χερούλι με απολυμαντικό πανί ή σπρέι κάθε 2 με 3 ημέρες, θα διαρκέσει μόλις 10 δευτερόλεπτα!
Δες επίσης: Καθάρισμα με Λεμόνι: 10 Αντικείμενα στην Κουζίνα που θα τα κάνει να Λάμψουν
3. Η καφετιέρα (ειδικά το εσωτερικό)
Το εξωτερικό φαίνεται καθαρό, αλλά μέσα γίνεται… πάρτι μικροβίων αν δεν τη φροντίζεις σωστά.
Τι να κάνεις: Καθάριζέ την με νερό και λευκό ξίδι μία φορά την εβδομάδα.
4. Το δοχείο με τα μπαχαρικά ή το αλάτι
Το πιάνεις με λαδωμένα ή βρεγμένα χέρια και το ακουμπάς στον πάγκο με αποτέλεσμα να συσορευεται υγρασία και ιδανικές συνθήκες για τα μικρόβια.
Τι να κάνεις: Καθάρισέ τα εξωτερικά με ένα πανάκι και λίγο σαπούνι κουζίνας κάθε εβδομάδα.
5. Οι διακόπτες & οι λαβές από τα ντουλάπια
Πιάνεις τα ντουλάπια όσο μαγειρεύεις, συχνά χωρίς να έχεις πλύνει τα χέρια σου. Μάντεψε τι γίνεται;
Τι να κάνεις: Καθάρισέ τους με ένα υγρό πανάκι και λίγο ξύδι ή ήπιο καθαριστικό. 1-2 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό.
Δες επίσης: Το απλό και έξυπνο κoλπo για να έχεις καθαρή κουζίνα ενώ μαγειρεύεις
Μικρό tip για το τέλος!
Δοκίμασε να προσθέσεις ένα χαρτί ή post-it στο ψυγείο με τα σημεία που ξεχνάς να καθαρίσεις. Έτσι, δεν θα σου ξεφεύγει τίποτα!