Πόσες φορές κοίταξες το πάπλωμα ή την κουβέρτα και σκέφτηκες «πρέπει να το πλύνω», αλλά το άφηνες για άλλη μέρα; Πολλές…Κι εγώ το ίδιο. Γιατί αλήθεια, ποιος έχει διάθεση να ασχοληθεί με τέτοια μεγάλα πράγματα, ειδικά όταν δεν είσαι σίγουρη αν μπαίνουν καν στο πλυντήριο;
Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορείς να τα πλύνεις εύκολα και με ασφάλεια, αρκεί να κάνεις μερικά απλά πράγματα σωστά. Και όχι, δεν χρειάζεται να τα κουβαλάς κάθε φορά στο καθαριστήριο.
Πρώτα, ρίξε μια ματιά στην ετικέτα
Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά πριν κάνεις το οτιδήποτε, διάβασε την ετικέτα φροντίδας. Εκεί θα σου πει αν πλένεται στο πλυντήριο, σε τι θερμοκρασία και αν μπαίνει στο στεγνωτήριο.
Αν γράφει μόνο «στεγνό καθάρισμα», καλύτερα να μην το ρισκάρεις. Αν λέει «πλύσιμο στο χέρι», εξαρτάται — αν είναι πολύ βαρύ, ίσως να μην είναι η κατάλληλη ώρα για πειράματα.
Χωράει στο πλυντήριο σου;
Εδώ είναι η πρώτη παγίδα: το μέγεθος του κάδου. Αν το πλυντήριο σου είναι 5–6 κιλών και προσπαθήσεις να στριμώξεις ένα διπλό πάπλωμα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην καθαρίσει σωστά ή, ακόμα χειρότερα, να ζορίσει ο μηχανισμός και να χαλάσεις το πλυντήριο σου.
Αν έχεις πλυντήριο 8 κιλών και πάνω, είσαι σε καλό δρόμο. Αλλιώς, καλύτερα να το πας σε κάποιο καθαριστήριο ή να το πλύνεις σε δημόσιο πλυντήριο με μεγάλο κάδο.
Πρόγραμμα & θερμοκρασία: μην το παρακάνεις
Διάλεξε ένα απαλό πρόγραμμα – ιδανικά για ευαίσθητα ή ειδικά για παπλώματα (αν έχεις αυτή τη λειτουργία).
Κράτα τη θερμοκρασία χαμηλά, γύρω στους 30–40°C, και μην βάλεις πολλές στροφές στο στύψιμο (800 είναι μια χαρά).
Θυμήσου: Στόχος δεν είναι να το «ξεπλύνεις» σαν πατάκι, αλλά να το καθαρίσεις χωρίς να του βγάλεις την ψυχή.
Δες επίσης: 10 πράγματα που δεν το γνωρίζατε ότι μπορείτε να τα πλύνετε στο πλυντήριο ρούχων
Απορρυπαντικό με μέτρο – και χωρίς μαλακτικό
Ένα ήπιο υγρό απορρυπαντικό είναι ιδανικό. Μην βάλεις μεγάλη ποσότητα — το πάπλωμα κρατάει νερό, και αν βάλεις πολύ σαπούνι, μπορεί να μη ξεπλυθεί καλά.
Απόφυγε τελείως το μαλακτικό, ειδικά αν έχει πούπουλα ή συνθετική γέμιση. Το μόνο που θα κάνει είναι να βαρύνει το ύφασμα και να «μπουκώσει» τις ίνες.
Ένα κόλπο για να πλυθεί σωστά
Πριν το βάλεις στο πλυντήριο, δίπλωσέ το χαλαρά σε ρολό ή σε σχήμα Ζ. Έτσι θα κυκλοφορεί καλύτερα το νερό και θα πλυθεί πιο ομοιόμορφα. Αν το πετάξεις μέσα τσαλακωμένο, το πιο πιθανό είναι να βγει βαρύ, μισοβρεγμένο και… άπλυτο στο κέντρο.
Ώρα για σωστό στέγνωμα
Μόλις τελειώσει το πλύσιμο, βγάλ’ το αμέσως από το πλυντήριο. Άπλωσέ το οριζόντια (ή σε δύο σημεία αν είναι βαρύ) και άφησέ το να στεγνώσει καλά.
Αν έχεις στεγνωτήριο, χρησιμοποίησέ το σε χαμηλή θερμοκρασία.
Μην το αποθηκεύσεις αν έχει έστω και λίγη υγρασία. Η μυρωδιά της κλεισούρας δεν συγχωρεί.
Extra tips που κάνουν τη διαφορά
- Ρίξε 1/4 φλ. ξύδι στο συρτάρι μαλακτικού για απολύμανση και φρεσκάδα
- Πλύνε τα παπλώματα 2 φορές τον χρόνο (ή πιο συχνά αν έχεις κατοικίδια)
- Αποθήκευσέ τα πάντα στεγνά, με ένα φυσικό αρωματικό φακελάκι λεβάντας
Δες επίσης: Καθαρίζεις σωστά τις κουρτίνες σου; Στο πλυντήριο ή στο χέρι;
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι λίγη προσοχή και σωστή σειρά. Το αποτέλεσμα; Καθαρά, αφράτα παπλώματα και κουβέρτες που μυρίζουν υπέροχα — και η ικανοποίηση ότι τα έκανες όλα μόνη σου.