Ο βασιλικός δεν είναι απλώς ένα μυρωδικό για τη μαγειρική, είναι ένα φυτό με πολλαπλά οφέλη που αξίζει να έχεις στο σπίτι σου. Στο παρακάτω άρθρο θα δεις γιατί αξίζει να τον καλλιεργήσεις, πώς βοηθά την υγεία σου, με ποιον τρόπο προστατεύει τον κήπο σου από ανεπιθύμητους επισκέπτες και φυσικά, πώς μπορεί να απογειώσει κάθε πιάτο στην κουζίνα σου. Κι αν είσαι αρχάριος στην κηπουρική; Μην ανησυχείς! Eίναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις.
Ποιον Βασιλικό να Διαλέξεις;
Ο βασιλικός δεν είναι μόνο ένας. Διάλεξε αυτόν που σου ταιριάζει:
Ελληνικός μικρόφυλλος (σφαιρικός):
Η πιο παραδοσιακή ποικιλία που θα δεις σχεδόν σε κάθε αυλή ή μπαλκόνι. Έχει μικρά φύλλα, έντονο άρωμα και σχηματίζει στρογγυλό θάμνο. Ανθεκτικός, δεν ψηλώνει πολύ και είναι ιδανικός για γλάστρες, παρτέρια ή και για φυλαχτό στην είσοδο του σπιτιού!
Δες επίσης: Θες να διώξεις τα κουνούπια φυσικά; Βάλε αυτά τα 5 φυτά στο μπαλκόνι σου και ξέγνοιασε!
Πλατύφυλλος ή Γενοβέζικος:
Με μεγάλα, γυαλιστερά φύλλα και γλυκιά, φίνα μυρωδιά, είναι τέλειος για πέστο και σάλτσες. Αναπτύσσεται πιο ψηλά, χρειάζεται λίγο περισσότερο νερό και φως, αλλά σε ανταμείβει με πλούσια παραγωγή.
Λεμονόφυλλος βασιλικός:
Όπως λέει και το όνομά του, έχει ελαφρύ άρωμα λεμονιού. Ταιριάζει πολύ σε καλοκαιρινές σαλάτες και ροφήματα. Είναι λιγότερο συνηθισμένος αλλά αξίζει να τον αναζητήσεις σε φυτώρια.
Μωβ βασιλικός (Dark Opal ή Purple Ruffles):
Εντυπωσιακός οπτικά, με σκούρα μωβ φύλλα και πιο απαλή γεύση. Χρησιμοποιείται κυρίως για διακόσμηση πιάτων ή για να δώσεις χρώμα στις γλάστρες σου.
Ταϊλανδέζικος βασιλικός:
Πιο σπάνιος στην Ελλάδα, αλλά με ιδιαίτερη πικάντικη γεύση και γλυκάνισο στο άρωμα. Αν τον βρεις, αξίζει να τον δοκιμάσεις σε ασιατικές συνταγές ή ακόμα και σε κοκτέιλ!
Όλες οι ποικιλίες χρειάζονται παρόμοια φροντίδα: ήλιο, καλό χώμα και λίγη αγάπη. Αν έχεις χώρο, γιατί να μην δοκιμάσεις δύο διαφορετικούς τύπους; Θα σε εκπλήξουν με τη γεύση και το άρωμά τους!
Φροντίδα βασιλικού με τον πιο απλό τρόπο
Ο βασιλικός είναι εύκολο φυτό, αλλά εκτιμά λίγη φροντίδα για να μείνει ζωηρός. Δες τα βασικά:
- Ήλιος: Θέλει φως! Τουλάχιστον 6 ώρες άμεσης ηλιοφάνειας τη μέρα.
- Πότισμα: Νερό συχνά, αλλά όχι υπερβολές. Το χώμα πρέπει να μένει ελαφρώς υγρό, ποτέ μουσκεμένο.
- Κλάδεμα: Κόβε τις κορυφές του συχνά για να γίνει πιο φουντωτός και να καθυστερήσει την ανθοφορία.
- Χώμα: Φρόντισε να είναι πλούσιο και καλά στραγγιζόμενο. Ιδανικά, πρόσθεσε και λίγo φυσικό λίπασμα.
Πώς να Πολλαπλασιάσεις τον Βασιλικό σου στο Νερό
Δεν χρειάζεσαι πολλές γλάστρες. Αρκεί ένας βασιλικός για να φτιάξεις κι άλλους!
Δες πώς να το κάνεις:
- Κόψε ένα γερό, πράσινο κλαδάκι ακριβώς κάτω από ένα σημείο με φύλλα.
- Αφαίρεσε τα κάτω φύλλα ώστε το κοτσάνι να είναι “γυμνό” στη βάση.
- Βάλε το κοτσάνι σε ένα ποτήρι με καθαρό νερό, βυθίζοντας μόνο το κάτω μέρος.
- Άφησέ το σε φωτεινό, ζεστό σημείο (χωρίς άμεσο ήλιο).
- Άλλαζε το νερό κάθε 2–3 μέρες για να αποφύγεις μούχλα.
- Σε 7–14 μέρες θα βγάλει ρίζες. Όταν φτάσουν 5 εκ. περίπου, φύτεψέ τον σε γλάστρα με χώμα.
Έτσι, θα έχεις συνεχή παραγωγή βασιλικού όλο τον χρόνο και μάλιστα δωρεάν!
Ο βασιλικός προστατεύει και τα υπόλοιπα φυτά σου
Ξέρεις τι άλλο κάνει ο βασιλικός; Διώχνει ανεπιθύμητα έντομα! Το άρωμά του απωθεί αφίδες, λευκές μύγες και ακάρεα, γι’ αυτό και είναι τέλειος “συγκάτοικος” για φυτά όπως ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.
Μπορείς ακόμη να φτιάξεις φυσικό εντομοαπωθητικό με φύλλα βασιλικού:
DIY Σπρέι με Βασιλικό:
- Βράσε 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα σε 2 φλιτζάνια νερό για 10 λεπτά.
- Σούρωσε, άφησε να κρυώσει και ρίξ’ το σε μπουκάλι σπρέι.
- Πρόσθεσε 2–3 σταγόνες υγρό σαπούνι (ουδέτερο).
- Ψέκασε τα φυτά σου πρωί ή απόγευμα, αποφεύγοντας τον δυνατό ήλιο.
Βοηθάει το Σώμα σου με Φυσικό Τρόπο
Ξέρεις τι περιέχει ο βασιλικός; Βιταμίνες Α, C και Κ, μαγνήσιο, σίδηρο και ένα σωρό αντιοξειδωτικά. Με άλλα λόγια, είναι σαν φυσικό πολυβιταμινούχο.
Αν τον εντάξεις στην καθημερινότητά σου, βοηθάς το ανοσοποιητικό σου, την όρασή σου, ακόμα και τα οστά σου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κάποιες ποικιλίες όπως ο ιερός βασιλικός (ή Tulsi) φημίζονται για τις αγχολυτικές τους ιδιότητες. Ένα τσάι με φύλλα βασιλικού και… ποιος σε πιάνει!
Τσάι βασιλικού: Ένα φυσικό boost για το σώμα και το μυαλό
Ένας από τους πιο εύκολους (και ωφέλιμους) τρόπους να αξιοποιήσεις τον βασιλικό είναι να τον πιεις ως ρόφημα. Το τσάι βασιλικού φτιάχνεται με φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα και μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά:
- Καταπολέμηση φλεγμονών: Χάρη στα αιθέρια έλαια και την ευγενόλη, ανακουφίζει μυϊκή ένταση και εσωτερικές φλεγμονές.
- Χώνεψη: Ένα ζεστό φλιτζάνι με βασιλικό μπορεί να μειώσει το φούσκωμα, τις κράμπες και τις δυσπεψίες.
- Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Τα αντιοξειδωτικά του βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει ιώσεις και λοιμώξεις.
- Καταπολέμηση του στρες: Έχει ήπια αγχολυτική δράση και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα.
Για να το φτιάξεις: Βάλε μια χούφτα φρέσκα φύλλα σε ζεστό νερό για 5–10 λεπτά. Αν θες, πρόσθεσε λίγο μέλι, λεμόνι ή τζίντζερ για επιπλέον γεύση και ενίσχυση.
Δες επίσης: Μπαλκόνι με ήλιο: Ποια φυτά είναι ιδανική επιλογή
Ο βασιλικός δεν είναι απλά διακοσμητικός. Είναι ευεργετικός, προστατευτικός και νόστιμος και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται πολλά. Αν δεν έχεις ήδη ένα γλαστράκι με βασιλικό στο παράθυρο ή το μπαλκόνι σου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή.